Kempiskan Perut Dengan Limau Nipis

Tahukah anda? Malaysia memang kaya dengan pelbagai jenis makanan enak dan lazat. Justeru, kita mestilah bijak menguruskan soal pemakanan agar sentiasa kekal sihat. Malaysia juga merupakan negara yang mempunyai masalah obesiti yang serius. Jika hal ini tidak dibendung, negara mungkin akan mengalami pelbagai jenis penyakit dan kematian akan terus menyusul. Ngeri bukan? 

Jadi bagaimana kita mahu menjaga kesihatan? Sebenarnya ada banyak cara untuk kita kekal sihat. Kita boleh pilih untuk kekal bersenam atau memilih makanan yang sesuai seperti pengurangan gula dan sebagainya. Untuk permulaan, ayuh kita mulakan sesi sihat kita bersama limau nipis untuk mengempiskan perut. 

1. Limau nipis dan kapur sirih

b115f4a3eadcaf66841087042f6566e6.jpg

Campurkan perahan limau nipis dan gaul sebati bersama kapur sirih. Kemudian lumurkan sebatian tersebut diatas perut dan balut dengan menggunakan bengkung. Lakukan setiap malam sebelum anda tidur.

 

2. Limau nipis dan air

water-glass-heat-drink-161425.jpeg

Tahukah anda, limau nipis boleh menurunkan berat badan? Caranya sangat mudah. Anda hanya perlu perah dua biji limau nipis/kasturi ke dalam sebuah gelas yang berisi air sejuk (simpan didalam peti ais). Jadikan sebagai minuman selepas makan tengahari dan makan malam. Lakukannya setiap hari. 

 

3. Teh cina dan limau nipis

IMG_7353-1920x1280.jpg

Campurkan air perahan limau nipis bersama 3 sudu besar serbuk teh cina yang telah direndam dan ditapis. Amalkan minum 2 kali sehari sebelum sarapan dan sebelum tidur.

 

Semoga limau nipis dan rutin harian anda akan menjadikan perut anda kempis dan kekal langsing serta sihat. Jangan lupa amalkan setiap hari ya untuk melihat keberkesanannya! 

Adakah anda mempunyai tips lain yang boleh dikongsi? Beritahu kami di ruangan komen di bawah.