THREAD by ZALORA is a fashion, beauty, and lifestyle content site where trend-conscious, tech-savvy writers come together to share their insights and discuss trends. Got a story or some feedback? Drop us an email at community@zalora.com with MY— [Topic] in the title!

Awasi Sifat Cemburumu Dalam Perkahwinan

Awasi Sifat Cemburumu Dalam Perkahwinan

Cemburu, fitrah semula jadi yang dimiliki oleh setiap manusia. Cemburu yang bertepatan tempat akan membuat kebahagiaan rumah tangga terjamin aman harmoni.

 

Buat para isteri, Cemburumu jangan berlebihan, bimbang boleh memarakkan api kemarahan. Jangan sesekali membanding-bandingkan suami anda dengan bekas suami dan jangan sesekali menunjukkan kekaguman pada lelaki lain selain suami anda. Dikhuatiri akan merendahkan martabat dan membuat suami anda berkecil hati tanpa disedari.    

Buat para isteri,

Cemburumu jangan berlebihan, bimbang boleh memarakkan api kemarahan. Jangan sesekali membanding-bandingkan suami anda dengan bekas suami dan jangan sesekali menunjukkan kekaguman pada lelaki lain selain suami anda. Dikhuatiri akan merendahkan martabat dan membuat suami anda berkecil hati tanpa disedari.

 

 

Wahai para suami, Elakkan diri anda daripada dipengaruhi oleh sifat cemburu buta. Hal ini kerana, cemburu buta boleh mengakibatkan hidup isteri menjadi sengsara dan terseksa. Bahkan, rumah tangga juga tidak mampu untuk bertahan lama kerana hidup dalam keadaan yang tertekan.   Maka, dalam cemburu itu perlu disertakan sekali kesabaran, keadilan, kebijaksanaan, kejujuran, ketenangan, kelembutan dan bukan semata-mata cemburu berlandaskan nafsu agar keharmonian rumah tangga terjaga.     Anda ada tips lain untuk mengawal sifat cemburu? Boleh kongsikan tips anda dengan meninggalkan komen di bawah.

Wahai para suami,

Elakkan diri anda daripada dipengaruhi oleh sifat cemburu buta. Hal ini kerana, cemburu buta boleh mengakibatkan hidup isteri menjadi sengsara dan terseksa. Bahkan, rumah tangga juga tidak mampu untuk bertahan lama kerana hidup dalam keadaan yang tertekan.

 

Maka, dalam cemburu itu perlu disertakan sekali kesabaran, keadilan, kebijaksanaan, kejujuran, ketenangan, kelembutan dan bukan semata-mata cemburu berlandaskan nafsu agar keharmonian rumah tangga terjaga.

 

 

Anda ada tips lain untuk mengawal sifat cemburu? Boleh kongsikan tips anda dengan meninggalkan komen di bawah.

Up Close & Personal with Shikin— An Asia’s Next Top Model Special

Up Close & Personal with Shikin— An Asia’s Next Top Model Special

Why You Should Start Using Ampoules

Why You Should Start Using Ampoules