THREAD by ZALORA is a fashion, beauty, and lifestyle content site where trend-conscious, tech-savvy writers come together to share their insights and discuss trends. Got a story or some feedback? Drop us an email at community@zalora.com with MY— [Topic] in the title!

Perkara Asas Dalam Membela Kucing

Perkara Asas Dalam Membela Kucing

pexels-photo-289381.jpeg

 

Anda seorang pencinta kucing? Atau anda ingin membela kucing? Pastikan anda tahu perkara asas ini supaya kucing yang anda pelihara hidup dengan sihat dan gembira.

 

pexels-photo-209800.jpeg

1)      Menjadi tanggungjawab anda untuk menyediakan makan minum kucing anda. Jangan sesekali memberi kucing anda makanan kucing (biskut) yang berwarna-warni kerana tidak elok untuk kesihatan kucing.

 

2)      Sediakan air kosong dan pastikan kucing anda sentiasa minum air kosong untuk mengelakkan dari terkena penyakit batu karang. Bukan  manusia saja yang boleh terkena penyakit batu karang.

 

3)      Seeloknya mandikan kucing anda seminggu sekali supaya kutu dan hama kurang terdapat di bulu kucing anda. Kucing kesayangan anda juga akan segar dan berbau wangi.

 

4)      Latih kucing anda untuk ‘membuang’ di tandas. Sekurang-kurangnya dapat mengelakkan kucing anda ‘membuang’ merata dan bersepah.

 

pexels-photo-544502.jpeg

Jaga kucing kesayangan anda seperti anda menjaga diri anda. Semoga perkongsian yang tidak seberapa ini bermanfaat buat para pembaca.

Ada tips lain yang anda ingin tambah? Anda dialu-alukan untuk menambah tips lain di ruangan komen.

25 Questions with Azira Shafinaz

25 Questions with Azira Shafinaz

Empat Strategi Membina Kecemerlangan Dalam Kehidupan Harian

Empat Strategi Membina Kecemerlangan Dalam Kehidupan Harian